Het probleem in dit artikel is wellicht voor een meerderheid van de autotechnici helemaal geen probleem en zeer waarschijnlijk zelfs voor de hand liggend. Desondanks ontvangt Automotive Techline regelmatig verzoeken om assistentie. Om deze reden vinden wij het belangrijk om dit onderwerp nog eens aan te stippen.

In het geval van de dieselhybride in dit artikel, wil de verbrandingsmotor niet meer aanslaan nadat voor onderhoud de distributieriem vernieuwd is, waarvoor ook de multi-riem verwijderd en opnieuw aangebracht moest worden. De riem is met een 100 procent aangrenzende zekerheid op de door de fabrikant voorgeschreven manier en met het juiste gereedschap vervangen en gespannen.

Motor blijft dienst weigeren

Na enig onderzoek en wat men ook probeert, de motor blijft dienst weigeren waarop de hulp van Automotive Techline wordt ingeschakeld. Op basis van de informatie die de helpdeskmedewerker tot zich krijgt, weet hij als snel waar het probleem gezocht moet worden.

De monteur krijgt het advies om te controleren of de oranje Hoog Voltage (HV) schakelaar – ook wel service-plug of serviceschakelaar genoemd – goed geplaatst is. De schakelaar moet in geval van de dieselhybride in dit artikel twee keer vergrendeld worden.

Hoewel de monteur bijna zeker weet dat hij de schakelaar goed vergrendeld heeft, controleert hij dit nogmaals. Al snel krijgt de helpdesk de terugkoppeling dat de schakelaar inderdaad niet goed vergrendeld was. Nadat de vergrendeling in orde gemaakt is, start de motor direct en is het probleem opgelost.

Veilig werken aan hybride en EV’s

Om veilig en kwalitatief hoogwaardig aan hybride en elektrische voertuigen te kunnen werken en te voorkomen dat je tijdens werkzaamheden aan hybride voertuigen onder spanning komt te staan, adviseren we je om je te houden aan Arbo branchenorm ‘Veilig werken aan Elektrische voertuigen (EV) en Hybride elektrische voertuigen (HEV)’ én de richtlijnen en voorschriften van de autofabrikant. De voorschriften kunnen per merk en zelfs per model van elkaar afwijken.

Meer weten over Automotive Techline? Klik hier.