In onderstaand artikel kijken we waar op gelet moet worden, wanneer we het hebben over de micro-v riem. Verschillende types hebben namelijk allemaal hun eigen specificaties en kenmerken.

Hoewel een voertuig met de juiste riem de werkplaats zou moeten binnenkomen, is dit niet altijd het geval. Er bestaat een gevaar wanneer zonder nadenken, simpelweg dezelfde riem gemonteerd wordt. Wat dat gevaar is lees je hieronder. Ook bestrijden we het veel voorkomende misverstand dat een klein verschil in lengtetussen de OE-riem (Original Equipment) en zijn tegenhanger voor de aftermarket een storing van de riem zou kunnen veroorzaken.

De afmetingen van micro-v riemen

1. Controleer de referentie

De referentie van een riem geeft veel informatie over de belangrijke afmetingen. Bijvoorbeeld de riem die op meer dan een miljoen voertuigen gemonteerd is; de 6PK1893 van Gates. Dit referentienummer vertelt ons het volgende:

• Het aantal ribben (6)
• Het type profiel van de riem (PK)
• De nominale lengte van de riem (1893)

Hoe zit het dan met de breedte, lengte en dikte van de riem?

2. Riembreedte

De breedte van een riem is afhankelijk van het profiel en het aantal ribben. Het meest gebruikte profiel in de automobielindustrie is het PK-profiel. Dit gestandaardiseerde profiel heeft een breedte van 3,56 mm per rib (oftewel steek):
3PK = 10,68 mm
4PK = 14,24 mm
5PK = 17,80 mm
6PK = 21,36 mm

3. Riemlengte

Geen enkele aftermarketleverancier produceert een specifieke riem voor elke motor. In plaats daarvan worden riemen met zeer vergelijkbare afmetingen genomen en gegroepeerd in één enkele riem voor meerdere OE-lengtes, op voorwaarde dat ze de tolerantie van elke motor niet overschrijden. Kleine lengteverschillen hebben geen negatieve gevolgen voor de prestaties van de riem. Toleranties zijn immers ook gebruikelijk in de originele riemen. Na verloop van tijd worden riemen wat langer onder invloed van slijtage en rek.

Dankzij het gebruik van één riem voor verschillende afmetingen, is het niet nodig om een enorme hoeveelheid referenties te produceren, waardoor er een enorme voorraad zou moeten worden bijgehouden. Het produceren van precies overeenkomende riemen voor elke OE-riem zou namelijk een onbeheersbaar volume aan riemen voor de aftermarket opleveren, wat niet alleen inefficiënt is, maar ook niet rendabel. Met andere woorden, de bijdrage van producenten aan het consolideren en aanpassen van het aantal referenties op de behoeften van markt, bespaart u kostbare magazijnruimte en voorkomt onnodige investeringen.

4. Riemdikte

De dikte van de riem is niet af te lezen uit de referentie. Deze hangt af van het riemontwerp. Het profiel van een riem is dus wel gestandaardiseerd, maar de dikte niet. Deze kan per leverancier verschillen. Om te voorkomen dat er een verkeerde riem gekozen wordt, moeten altijd de voorschriften gevolgd worden.

Waarom niet gewoon afgaan op de specificaties van de vorige riem?

Dit kan niet genoeg benadrukt worden: vertrouw bij het installeren van een riem niet op de vorige gemonteerde riem, vooral niet als de klant geluidsproblemen meldt. Hoewel je zou veronderstellen dat een voertuig dat voor onderhoud binnenkomt, met de juiste riem is uitgerust, zijn er toch situaties waarin dit mogelijk niet het geval is.

1. Pogingen om geluidsproblemen op te lossen

Om geluid te elimineren hebben sommige monteurs de gewoonte om een riem van een maat kleiner te plaatsen. Hoewel het verhogen van de spanning in het systeem wel geluiden kan wegnemen, is dit eerder een lapmiddel dan een oplossing. Het lost het probleem niet op en kan daarnaast ook serieuzere problemen veroorzaken door het systeem te onderwerpen aan overmatige belasting. Een goede manier om een goed onderhoud van de riemhulpaandrijving te garanderen en problemen in de toekomst te voorkomen, is de riem samen vervangen met de spanner, de meelooprol, de torsietrillingsdemper en de alternatorvrijlooppoelie.

2. Verschillen tussen merken

Ten tweede kan de naamgeving van een riem per merk verschillen. In het geval van Stretch Fit™ riemen van Gates bijvoorbeeld, is de referentie van de riem opgesteld volgens de OE-lengtebenaming, terwijl andere merken de riem misschien een naam geven op basis van de maat wanneer deze wordt geïnstalleerd. Er kan dus een significant verschil zijn tussen beide referenties.

3. Dezelfde lengte, verschillende types

Tot slot mag geen riem worden gemonteerd die dezelfde lengte heeft maar tot een ander type behoort (bv. EMD, SF, XS of HD), aangezien elk riemtype zijn eigen kenmerken en bouw heeft, aangepast aan de vereisten van de motor. Zo lijkt bijvoorbeeld de 5PK1665 identiek te zijn aan de 5PK1665XS. Toch zijn ze anders geconstrueerd, waardoor ze niet uitwisselbaar zijn.

 

Dus, wat te doen?

Vraag op basis van het kenteken of chassisnummer de juiste riem voor het voertuig op via de onderdelenleverancier. Dan weet je zeker dat je de juiste riem hebt voor het betreffende voertuig.