De interieurventilator zorgt voor een goede verdeling van de lucht in het interieur van de auto, zodat de luchtverdeling en temperatuur op het gewenste niveau van de inzittenden komen. De elektrische fan/ventilator is een kwetsbaar onderdeel en kan door zijn elektrische gevoeligheid storingen veroorzaken. De ventilator heeft de belangrijke taak om de bestuurder zich comfortabel te laten voelen en alert te houden. Onder andere zorgt de ventilator ervoor dat ramen snel ontwasemen. Kortom, een essentieel onderdeel in de klimaatbeheersing van de auto én het vergroot de veiligheid.

Kwetsbaar onderdeel

De meest voorkomende oorzaken van een niet goed werkende of defecte interieurventilator zijn elektrische storingen. De interieurventilator staat bijna altijd aan en is hierdoor onderhevig aan slijtage. Als je kijkt naar ventilators in taxi’s en bussen zie je dat deze nog sneller slijten, aangezien ze intensiever gebruikt worden. De kunststof behuizing van de elektrische ventilator is kwetsbaar. Door zijn elektrische gevoeligheid, kan de ventilator voor storingen in het airconditioningsysteem zorgen.

Lastige klus

Als de interieurventilator kapot gaat ben je vanwege zijn locatie in veel gevallen een paar uur bezig met het vervangen. Natuurlijk wil je voorkomen dat de interieurventilator op de korte termijn weer kapot gaat en vervangen moet worden. Schaf daarom een kwalitatieve ventilator aan.

Interieurventilator en onderhoud

Aangezien de interieurventilator een kwetsbaar onderdeel is binnen het aircosysteem is onderhoud van essentieel belang. Om de levensduur van de ventilator te verlengen is het van belang om het interieur-/pollenfilter tijdig te vervangen. Deze slijt of kan verstopt raken. Een versleten of defecte ventilator kun je herkennen aan onder andere lawaai en/of gepiep. Het geluid kan een mechanisch defect zijn, of veroorzaakt worden door onbalans in de ventilatormotor. Andere oorzaken voor storingen kunnen onder andere kapotte bedrading of versleten koolborstels zijn.

Het is verstandig om tijdens het airco onderhoud te controleren of deze verschijnselen zich voordoen, wanneer dat het geval is dient de ventilator vervangen te worden. Overigens kan het helemaal geen kwaad om gedurende het airco onderhoud de interieurventilator te controleren op slijtage. Wanneer slijtage zichtbaar is, kan je de ventilator vervangen en de slijtage aan de klant laten zien. Door deze kleine handeling kan de omzet toch aardig vergroot worden!