Een turbo is een ingewikkeld stukje techniek. Daarom is het helemaal niet vreemd dat hier regelmatig vragen over zijn. Bijvoorbeeld de vraag wat een dumpvalve op een turbo doet. Dit komt doordat naast dieselmotoren ook steeds vaker benzinemotoren met een turbo worden uitgerust. En dumpvalves worden voornamelijk toegepast bij benzinemotoren.

Turbodruk daalt

De dumpvalve is een mechanisme dat de turbodruk regelt op het moment dat u als bestuurder het gas loslaat. Bijvoorbeeld om naar de volgende versnelling te schakelen. Dan sluit de gasklep. De turbo draait nog rond en zal dus turbodruk blijven opbouwen. Deze druk kan echter geen kant op omdat de gasklep is gesloten. Het gevolg is dat het toerental van de turbo en dus de turbodruk daalt. Maar intussen heeft u de volgende versnelling ingeschakeld en vol verwachting trapt u weer op het gas. Dan wilt u niet wachten tot de turbo weer zijn oorspronkelijke toerental heeft. U wilt onmiddellijk beschikken over het volledige vermogen.

Vermogen onmiddellijk paraat

De dumpvalve zorgt ervoor dat er geen dip is in het vermogen. Dat doet hij door, zodra de gasklep sluit, een verbinding te maken tussen het drukgedeelte van de turbo en het aanzuiggedeelte van de turbo. Het teveel aan druk wordt weggeleid naar de aanzuigkant van de turbo. Hierdoor blijft de turbo ook bij gas los een hoog toerental draaien en is al het vermogen onmiddellijk paraat als u weer gas geeft.