Een turbo is een ingewikkeld stukje techniek. Daarom is het helemaal niet vreemd dat hier regelmatig vragen over zijn. Bijvoorbeeld de vraag waar het moertje van de turbo terecht kan komen wanneer de turbocharger vastloopt.

Als een turbocharger vastloopt bestaat de kans dat het moertje van de turbo verdwijnt. Dit komt doordat de turbo vastloopt in zijn lagering terwijl de inlaatkant nog wil draaien. Hierdoor loopt de moer van de as van de turbo en het verdwijnt vervolgens in het inlaatsysteem. Het is erg belangrijk dat dit moertje weer wordt teruggevonden. Hij kan namelijk op erg gevaarlijke plaatsen terechtkomen.

Niet richting inlaat

Misschien denkt u dat het moertje is doorgeschoten richting de inlaat? Deze kans is echter erg klein. Het past namelijk niet tussen de schoepen door en op het moment dat de turbo vastloopt is er ook geen druk meer om het moertje weg te blazen richting motor.

Carterontluchting

Veel vaker komt het voor dat het moertje terugrolt richting het luchtfilter. Hij ligt dan in de inlaatslang, vaak in een aansluiting of tegen het gaasje van de luchtmassameter. Dit zijn nog de eenvoudige plekken om een moertje terug te vinden. Het komt echter ook regelmatig voor dat het moertje in de carterontluchting valt en soms helemaal onder het kleppendeksel terechtkomt. Hier ziet u hem niet direct liggen. Maar als u gaat rijden met de nieuwe turbo, dan zuigt deze hem vanuit de carterontluchting aan en zal het moertje in de nieuwe turbo terecht komen. En dit is vanzelfsprekend niet goed voor de turbo, u kunt hem waarschijnlijk meteen afschrijven.

Als het moertje van de turbo dus onvindbaar lijkt, demonteer dan eens het kleppendeksel. De kans is groot dat u hem hier terugvindt.