Een turbo is een ingewikkeld stukje techniek. Daarom is het helemaal niet vreemd dat hier regelmatig vragen over zijn. Bijvoorbeeld de vraag of het mogelijk is dat een turbo de veroorzaker is van koelvloeistoflekkage.

Zeker nu veel turbo’s tegenwoordig een watergekoeld lagerhuis hebben, hoor je deze vraag steeds meer. Aanleiding voor de vraag is meestal het merkbaar verbruik van koelvloeistof of witte rook die uit de uitlaat komt. In uitzonderingsgevallen zijn er zelfs sporen van koelvloeistoflekkage in het uitlaatsysteem te zien.

Scheur in het lagerhuis?

Meestal is de turbo zelf niet de oorzaak van de koelvloeistoflekkage. Bij de meeste turbo’s kan een scheur in het lagerhuis er niet voor zorgen dat een turbo inwendig gaat lekken met genoemde klachten tot gevolg. Een scheur in het lagerhuis kan ertoe leiden dat er lekkage naar buiten ontstaat. Maar dit wordt snel genoeg opgemerkt. Inwendig kan de koelvloeistof alleen in de richting van de oliekanalen lekken. Als dat zo is, is dat meteen te zien aan de olie. Ook zal de turbo dan snel defect raken, Aangezien de smerende werking van olie immers snel achteruit gaat als er koelvloeistof bij de olie komt.

Meestal zijn de klachten te herleiden naar problemen met de cilinderkop of bijvoorbeeld een watergekoelde EGR.