De Opel Corsa D uit 2008 heeft lange tijd met een lege accu gestaan. Als de eigenaar de auto wil starten geeft deze geen teken van leven meer. De Corsa wordt naar het autobedrijf getransporteerd om gerepareerd te worden, echter blijkt dit minder eenvoudig dan in eerste instantie werd verwacht.

Kentekengegevens Opel Corsa in dit artikel:

Merk: Opel
Model: Corsa
Type: D; 12-16v ‘139’
Motorcode: Z12XEP
Brandstof: Benzine
Datum eerste toelating: 6 september 2008

Allereerst wordt vanzelfsprekend de accu van de auto weer opgeladen. Helaas slaat de auto niet aan omdat de sleutel niet meer herkend wordt. Hierop wordt de diagnoseapparatuur aan het voertuigmanagementsysteem gehangen. De enorme hoeveelheid foutcodes die vervolgens worden weergegeven doen de monteur besluiten de hulp van een collega in te roepen.

Hieronder vindt u een selectie van de uitgelezen foutcodes:

3P1632 – Wrong Transponder Key(00)
P1678 – ECM (Engine Control Module) Identification Failed(00)
P1679 – Wrong Environment Identifier Received (Body Control Module)
1B3902 – Wrong Immobiliser Identifier Received(00)

Als de collega de lange lijst foutcodes ziet, wordt direct duidelijk dat de storingen allemaal gerelateerd zijn aan het immobilizer-systeem. In het verleden heeft de collega vaker met deze storing te maken gehad en het blijkt een bekend probleem te zijn voor dit model auto.

Als de accu van dit type Opel Corsa namelijk leeg geweest is, is het voertuigmanagement de zogenoemde ‘immo-matching’ kwijt. Dat is het systeem waarmee de immobilizer de gecodeerde sleutels herkent. Ofwel, na een lege accu herkent de computer de sleutel niet meer.

Online Remote Diagnose

De collega wekt de auto hierop met Online Remote Diagnose weer tot leven, waarna het immobilizer-systeem de auto weer herkent. Om te voorkomen dat het probleem zich bij een volgende lege accu weer voordoet, heeft Opel een software-update vrijgegeven. De nieuwe software wordt eveneens op afstand geïnstalleerd en de Opel is weer klaar om de weg op te gaan.