Een halogeenlamp is in basis opgebouwd uit een specifieke voet- en lampcapsule. In deze capsule bevindt zich een gloeidraad van wolfraam. De capsule wordt gevuld met een speciale samenstelling van argon-, xenon- en halogeengas.

De samenstelling van het gas en de gasdruk in de capsule bepalen in belangrijke mate de levensduur van de lamp. Hoe hoger de druk, hoe langer de gloeidraad meegaat. Halogeenlampen van Philips en Neglin worden veelal gemaakt met hoogwaardig quartz glas of hardglas. Deze glassoorten zijn uitermate geschikt om halogeenlampen te maken en kunnen gevuld worden met een druk tot 15 bar (quartz glas).

De bepalende factor voor het bereiken van de optimale helderheid en de hoeveelheid licht op de weg is de positie van de gloeidraad (geometrie van de lamp). Koplampen worden tegenwoordig gemaakt met lenzen of met een open reflector. Beide varianten zijn ontwikkeld bij een nauwkeurige positie van de gloeidraad. Een fout in de hoek van de gloeidraad of een afwijking van meer dan 2/10 millimeter van de ideale gloeidraadpositie heeft negatieve gevolgen voor de verlichting van de weg. Naast de juiste geometrie van de lamp is (logischerwijs) de lichtopbrengst van de lamp belangrijk voor het resultaat. De lichtopbrengst wordt uitgedrukt in lumen; Licht dat wordt uitgestraald door een lichtbron.

Om het zicht op de weg te verbeteren, worden de gloeidraden iets korter en dunner gemaakt. Dit leidt tot een sterkere, gloeiende “hotspot” in de gloeidraad. Met andere woorden: het middelpunt van de gloeidraad wordt helderder en de reflector/ lens kan optimaal worden gebruikt. De dunnere, kortere gloeidraad heeft echter een kortere levensduur. Dit nadeel kan deels worden gecompenseerd door een hogere gasdruk in de lamp.