Controleer het airconditioningsysteem van een auto ook ná de zomervakantie

De zomervakantie is achter de rug en de airconditioning heeft overuren gedraaid om de auto lekker koel te houden. Echter, ook in de herfst en winter doet de airco dienst en voorkomt het systeem dat in ons vochtige klimaat de ramen beslaan. Net als andere onderdelen in de auto, moet ook het airconditioningsysteem onderhouden en regelmatig gecontroleerd worden.

Behalve koelen en ontwasemen, houdt de airco het interieur van de auto ook vrij van stof en micro-organismen zoals bacteriën, gisten en schimmels en zul je minder snel last van allergische reacties hebben. Kortom, de airconditioning is niet alleen een luxeproduct, maar zorgt tevens voor meer veiligheid omdat bestuurders alerter blijven en ramen niet beslaan.

 

 

Verdamper vervuild of verstopt

Klaagt jouw klant over droge ogen, een muffe geur in de auto, of moet hij vaker hoesten dan voorheen? Dan is de kans groot dat de verdamper, ook wel warmtewisselaar genoemd, vervuild is. De warme condens die tijdens het koelproces ontstaat is namelijk een prima voedingsbodem voor bacteriën. Door de verdamper, het interieur en ventilatiesysteem te reinigen, worden bacteriën en onaangename geuren verwijderd. Mijngrossier biedt reinigingsmiddelen aan die zonder apparatuur toegevoegd kunnen worden.

Je kunt het airconditioningsysteem ook desinfecteren met speciale apparatuur. Indien de verdamper ernstig vervuild of verstopt is, dient deze vervangen te worden. Controleer en vernieuw ook regelmatig het interieurfilter (pollenfilter) dat na verloop van tijd verstopt raakt. In dit artikel kun je meer lezen over vervuilde aircosystemen en wat je moet doen als je een verdamper gaat vernieuwen.

 

 

Aircocompressor versleten of defect

De compressor, ook wel aircopomp genoemd, is het hart van het klimaatsysteem. In de pomp zitten bewegende onderdelen zoals kleppen, zuigers en lagers die slijten. Onderhoud en een goede smering van de bewegende onderdelen zijn essentieel voor zo min mogelijk kosten en een zo lang mogelijke levensduur. Controleer daarom regelmatig, maar minimaal één keer per jaar of er voldoende koudemiddel in het aircocircuit zit.

Als er te weinig koudemiddel in het aircosysteem zit, doe je er verstandig aan om het systeem meteen op lekkage te controleren. Je kunt de werking van de compressor verder beoordelen door met een digitale thermometer te controleren of de airco nog goed koelt. Ontwasemen beslagen ramen snel of helemaal niet en hoor je vreemde geluiden bij de pomp? In dit artikel kun je alles lezen wat je over de aircocompressor moet weten.

 

 

PAG-olie en koudemiddel

Omdat afdichtingen, aansluitingen, klemmen en slangen nooit 100 procent dicht zijn, kan er jaarlijks tot 10 procent koudemiddel uit het aircocircuit ontsnappen. Als er te weinig koudemiddel in de airco zit, zal het systeem steeds minder goed gaan functioneren.

Bij te weinig koudemiddel in het airconditioningsysteem zal uiteindelijk de kostbare aircopomp niet meer gesmeerd worden en kapot gaan. Het koudemiddel transporteert namelijk de speciale smeerolie (PAG-olie). Een tekort aan koudemiddel betekent een direct tekort aan olie. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of er nog voldoende koudemiddel in het systeem zit.

 

Vervang filterdroger

De filterdroger absorbeert vocht, slaat olie en koudemiddel op en beschermt het aircosysteem tegen vervuiling, bijvoorbeeld gruis dat door slijtage van onderdelen in de pomp is ontstaan. Aangezien de aircopomp een gevoelig onderdeel is, is het van essentieel belang dat de filterdroger gecontroleerd en indien nodig tijdig vervangen wordt.

In de filterdroger zitten hydraterende korrels die na verloop van tijd hun absorberende vermogen en filterende eigenschappen verliezen. Vernieuw daarom de filterdroger minimaal een keer in de twee jaar. Vervang de filterdroger ook als er andere reparaties aan het aircosysteem uitgevoerd worden om verspreiding van vervuiling te voorkomen.

 

 

Airco tips en trucs

Het airconditioningsysteem bevat verschillende onderdelen die met elkaar in verbinding staan en elkaar kunnen beïnvloeden. Voor het optimaal functioneren van de airco, dienen alle onderdelen in orde te zijn. Hieronder vind je een lijst met zaken waar je rekening mee moet houden en die behulpzaam kunnen zijn bij reparaties aan het airconditioningsysteem.

● Volg altijd de aanwijzingen van de auto- en onderdelen-fabrikant op.
● Controleer de verdamper op inwendige corrosie en uitwendige beschadiging.
● Controleer de filterdroger en vervang deze op tijd.
● Voeg niet te veel UV-vloeistof aan het systeem toe, dit verdunt de olie.
● Gebruik de voorgeschreven PAG olie voor het juiste type auto.
● Meng geen verschillende soorten universele en/of PAG-oliën met elkaar.
● Spoel het complete aircosysteem bij het vervangen van de compressor.
● Gebruik de juiste toevoegingen op de juiste manier.