Defect alarm Volkswagen Transporter veroorzaakt spook-knipperlichten

Van de Volkswagen Transporter uit 2013 gaan na het vergrendelen van de deuren spontaan de alarmlichten knipperen om na vijf minuten weer uit te gaan. Na wat controles en onderdelen uitgewisseld te hebben is het probleem nog niet opgelost. De monteur heeft werkelijk geen idee hoe de storing kan ontstaan, waarom de lichten continu precies na vijf minuten weer uitgaan.

 

Gegevens Volkswagen Transporter in dit artikel

Merk: Volkswagen
Model: Transporter
Centrale elektronica: ZE 3.3

In de werkplaats heeft de monteur al het een en ander aan controles en werkzaamheden uitgevoerd. De alarmlichten gaan consequent en precies vijf minuten nadat de portieren met de sleutel én handzender gesloten worden knipperen. De aanleiding voor het probleem is onduidelijk waarop allereerst de centrale regeleenheid vervangen en gecodeerd wordt. Daarnaast heeft de technicus ook al met de diagnosetester gecontroleerd of de regeleenheid alle portieren als dicht beoordeeld.

 

Af-fabriek alarm

De monteur is ten einde raad en plaatst op de Automotive Pro Facebook groep een bericht met de hulpvraag. Na korte tijd komen de eerste berichten met tips en oplossingen binnen en ontstaat een kleine chat. Deze vragen hem allereerst of de auto een alarminstallatie heeft. De monteur reageert hierop bevestigend en laat weten dat het om een af-fabriek geleverd alarm betreft. Het maakt niet uit of het alarm uit- of ingeschakeld is, de knipperlichten blijven spontaan aangaan als de portieren gesloten worden.

Als het alarm van deze auto af gaat, zou de sirene 30 seconden geluid moeten maken. Tegelijkertijd moeten de knipperlichten vijf minuten lang moeten knipperen. Hierop ontstaat  het vermoeden dat de sirene van het alarm defect is.

 

Alarmclaxon

Het lijkt er namelijk op dat het alarm afgaat, maar dat de alarmclaxon het niet doet. Het feit dat de sirene het niet doet, zorgt er naar alle waarschijnlijkheid voor dat het alarm na het sluiten van de portieren geactiveerd wordt.

De proef op de som wordt genomen door een accupool van de accu te nemen. Het alarm zou in dit geval af moeten gaan. Als de accupool los gemaakt is, gebeurt er niets. Er is echter geen mogelijkheid om het alarm met een diagnosetester aan te sturen. Hierop wordt de sirene vervangen waarna het probleem is opgelost.