Zomercheck top 5 met extra tips voor veiligheid!

De zomer staat synoniem voor onbezorgd genieten van mooi weer en vakantie vieren. Dan is niets zo vervelend als stranden op weg naar de vakantiebestemming. Dit kan het autobedrijf voorkomen. Hoe? Door bijvoorbeeld voor de klanten een zomercheck te organiseren. Voor jouw betekent dit een extra contactmoment met een extra tevreden klant. En wat moet er dan geïnspecteerd worden? Ter inspiratie: de Zomercheck top 5. En meer.

 

De Zomercheck top 5:

  • Verlichting
  • Remmen
  • Koelvloeistof
  • Banden (+ reserveband)
  • Smering/olie

Verlichting: Controleer de verlichting van de auto. En hoe staat het met de verlichting van de aanhanger of caravan?

Remmen: Tussentijdse controle van het remsysteem kan zeer kostenbesparend zijn. De kosten van het vervangen van remschijven zijn immers vele malen hoger dan die van een setje remblokken. Vergeet niet om het remvloeistofniveau te checken.

Koelvloeistof: Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van alle pechgevallen wordt veroorzaakt door het koelsysteem. Inspectie van de koelvloeistof verdient dus veel aandacht. Goed gekoeld en op de juiste temperatuur levert een motor immers de beste prestaties.

 

Minder brandstofverbruik door de Zomercheck

Banden: Let hierbij niet alleen op de profieldiepte. Wijs de klant ook op het belang van de juiste bandenspanning. Een bandenspanning die 25 procent te laag is, verhoogt de rolweerstand met 10 procent, waardoor het brandstofverbruik met circa 2 procent toeneemt.

Smering/olie: Adviseer de klant dat zelf ook regelmatig het oliepeil te controleren. Als een motor zwaar belast wordt, bijvoorbeeld door het rijden met een caravan, is het verstandig om de olie maximaal bij te vullen. Dit voorkomt dat de olie te heet wordt. Goed advies: geef de klant minimaal een litertje van de juiste olie mee op reis.

 

Niet vergeten: de EXTRA Zomercheck Top 3

  • Airconditioning
  • Hulpveren
  • Veiligheid onderweg

Airconditioning: Inspecteer, reinig en vul de airco bijtijds bij om ‘oververhitte’ situaties te voorkomen. Check de verdamper, het koudemiddelniveau en de filterdroger. Het voorkomt een film op de voorruit, irritatie van de luchtwegen door schimmelgroei, nare luchtjes en bespaart bovendien brandstof. Hoe staat het eigenlijk met het interieurfilter? Met een verstopt interieurfilter werkt de airco niet afdoende.

 

Ondersteuning bij zware last

Hulpveren: In de zomer worden auto’s zwaarder beladen door bijvoorbeeld een caravan, extra bagage of een fietsendrager. De effecten van een zware belading zijn bekend: de auto hangt meer achterover, de voorwielen hebben minder grip, de koersvastheid vermindert en de remweg wordt langer. Bovendien heeft de auto bij het trekken van een caravan of aanhanger vaak de neiging tot slingeren. Hulpveren bieden in deze situaties een passende oplossing. Hulpveren bieden extra ondersteuning aan de bestaande autoveren. Een auto met forse belading of belasting is hiermee beter in balans. De extra veerkracht biedt meer stabiliteit en meer veiligheid.

Veiligheid onderweg: gevarendriehoek, reflecterend veiligheidshesjes, EHBO-doos. Allemaal eenvoudige middelen om de veiligheid van de klant en zijn medewerkgebruikers te vergroten als hij op de vluchtstrook terecht komt. Check of de klant deze spullen heeft en makkelijk kan pakken.