Voorkom onnodige kosten door slijtage aan luchtgereedschap

 

Pneumatisch gereedschap, ofwel luchtgereedschap, maakt klussen in de werkplaats een stuk makkelijker en efficiënter. Goed gebruik en onderhoud van het gereedschap is van groot belang voor de levensduur van het gereedschap en hoeft niet moeilijk te zijn.

 

De juiste luchttoevoer

Vóór het gereedschap in gebruik wordt genomen is het verstandig om de compressor op de juiste werkdruk in te stellen. Afhankelijk van het merk gereedschap varieert de geadviseerde werkdruk tussen de 6.2 en 6.3 bar. Staat de druk hoger, dan werkt dit slijtage van het gereedschap en hulpstukken in de hand. Staat de druk echter te laag, dan treedt er krachtverlies op. Zo leidt het verminderen van de druk met 1 bar tot een krachtverlies van 25 procent!

Ook de lengte- en diameter van de luchtslang is van invloed op de kracht van het gereedschap. De ideale slangdiameter is afhankelijk van het soort gereedschap en staat in veel gevallen vermeld in de handleiding. Daarnaast, hoe korter de slang, des te kleiner is het wrijvingsverlies en staat de volledig door de compressor geproduceerde druk ter beschikking van het gereedschap.

 

Altijd werken op de juiste werkdruk?

Gebruik dan een reduceerventiel. Het reduceerventiel wordt tussen de luchtslang en het gereedschap geplaatst en reduceert de luchtdruk van maximaal 10 bar tot 6.3 bar. Zo wordt slijtage beperkt en is het beschikbare vermogen van het gereedschap altijd optimaal.

 

Smeren

Aan het einde van de werkdag is het belangrijk het gereedschap gebruiksklaar op te bergen. De gecomprimeerde lucht uit de compressor zorgt ervoor dat er vocht in het gereedschap terecht komt. Hierdoor kan roest ontstaan aan de motor en kogellagers, wat slijtage en een verminderd vermogen van het gereedschap veroorzaakt. Voorkom dit door het gereedschap dagelijks te smeren met pneumatiek olie. Deze olie vormt een beschermlaag aan de binnenkant van het gereedschap, waardoor er géén roest kan ontstaan. Druppel één tot twee druppels pneumatiek olie in de luchtinlaat van het gereedschap, koppel het gereedschap aan de luchttoevoer en laat de machine enkele seconden lopen. Let op, overtollige olie wordt via de luchtuitlaat afgevoerd! Gebruik eventueel een olievernevelaar. Dit is een klein oliereservoir dat wordt aangesloten tussen het gereedschap en de luchtslang. Deze zorgt ervoor dat er altijd een kleine hoeveelheid olie in het gereedschap terecht komt.

 

Gek op gereedschap

Luchtgereedschap is kostbaar en vertraging oplopen door versleten gereedschap is erg vervelend. Voorkom onnodige kosten door slijtage aan uw gereedschap door de juiste bedrijfsdruk te gebruiken en uw gereedschap dagelijks te smeren.