Stuurbekrachtigingspomp vervangen? Spoel het systeem en check de oliezeef!

Bij onderhoud of reparatie van het stuurbekrachtigingssysteem is het absoluut noodzakelijk om voor het plaatsen van nieuwe onderdelen het systeem grondig schoon te spoelen. Doe je dit niet, dan kunnen oude olie en vervuiling schade veroorzaken aan de nieuwe componenten.

Daarnaast moet rekening worden gehouden met een ander mogelijk probleem. Ondanks doorspoelen van het systeem, kan de pomp direct of kort na montage een sterk geluid produceren. Volg in dat geval de adviezen in dit artikel, het kan kostbare schade besparen.

 

Herrie

Lawaai uit de stuurbekrachtigingspomp kan diverse oorzaken hebben. Er kan lucht in het systeem zitten, sprake zijn van een onjuiste riemspanning en zogeheten cavitatie optreden. In het laatste geval ontstaan er dampbellen in de hydraulische vloeistof in de pomp, door een snel toenemende onderdruk. Die dampbellen kunnen onder de druk imploderen, wat een behoorlijke herrie teweegbrengt door de schokgolven. Dat is niet alleen heel storend, het leidt ook tot een forse schade aan het binnenwerk van de pomp. Cavitatie kan zo hevig zijn, dat de pomp al binnen enkele minuten onherstelbaar beschadigd raakt en moet worden vervangen.

Verstopte zeef

Een goede doorstroming van de hydraulische vloeistof is essentieel om dit soort problemen te voorkomen. Een verstopte oliezeef in het reservoir is meestal de oorzaak van een slechte doorstroming en met name enkele modellen van Ford en Volvo (zie afbeelding) zijn hier gevoelig voor. Raakt de zeef verstopt, dan stroomt er te weinig de hydraulische vloeistof naar de pomp.

 

Ik heb toch goed gespoeld?

Soms is een monteur verbaasd wanneer de oliezeef verstopt blijkt, terwijl hij het systeem wel heeft gespoeld. Als het reservoir echter in dezelfde richting wordt gespoeld als de stroomrichting tijdens de normale werking van de pomp, dan kunnen er toch resten oude olie en vervuiling achterblijven. In tegengestelde richting spoelen/reinigen is daarom de beste methode. Levert dit toch niet het gewenste resultaat op, dan moet het reservoir in zijn geheel worden vervangen.