Slecht zicht en gepiep door oude ruitenwissers

Bijna alle automobilisten rijden te lang door met (versleten) ruitenwissers. Goed werkende ruitenwissers zijn van groot belang voor de veiligheid op de weg. Toch vervangt 96 procent van de Nederlandse automobilisten te laat, aldus brancheorganisatie BOVAG.

De Nederlandse automobilist bereid zich goed voor op bijvoorbeeld de vakantie- of winterperiode. Vrijwel iedereen zorgt voor voldoende koelvloeistof en nemen maatregelen om te voorkomen dat deurrubbers bevriezen. Een ruime meerderheid wisselt de banden om in winter en zomer en geeft aan de accu te inspecteren voor de winter. De ruitenwisser is het enige ondergeschoven kindje in de voorbereiding. Tom Huyskens van BOVAG: ,,In extreme omstandigheden zie je dat je al veel eerder had moeten vervangen. Het is gemakzucht. Je zíet letterlijk dat het niet goed is, maar je moet extra langs de garage en dat is maar lastig.”

 

APK-afkeur en boetes

Een kwart van de ondervraagden geeft aan de ruitenwissers pas te vervangen na APK-afkeur. Vooral bij nieuwe auto’s kan dat voor een veiligheidsrisico zorgen. De eerste keuring staat voor diesel- en LPG-auto’s pas na 3 jaar voor de deur en voor benzineauto’s pas na 4 jaar. De ruitenwisserinstallatie staat dan ook steevast in de top-5 van afkeurpunten bij de APK, evenals banden en verlichting. Wie slechte ruitenwissers heeft, loopt tevens het risico op een boete van maar liefst € 140,-.

 

Onderschat

Door slecht schoon gewiste ruiten wordt ook het licht van tegenliggers verstrooid tot een verblindende vlek. Huyskens: “Mensen onderschatten het belang van een goede ruitenwisser. Dat is ogenschijnlijk het meest eenvoudige onderdeel van een auto, maar dat stripje rubber is van levensbelang.” Er zijn geen statistieken bekend van het aantal ongevallen in regenachtig weer die veroorzaakt werden door beperkt zicht. De politie registreert die niet.

 

Stickertje

Ter indicatie van de slijtage zijn veel ruitenwissers voorzien van een stickertje dat geleidelijk van zwart naar geel verkleurt. 59 procent van de automobilisten heeft echter geen idee waar dit hulpmiddel voor dient en 5 procent denkt dat de sticker een indicator is voor de buitentemperatuur.

 

Wanneer vervangen?

Na 12 tot 15 maanden heeft een wisser zijn beste tijd gehad. Het synthetische rubber is dan uitgehard en het aantal het strepen op de voorruit neemt drastisch toe. Veel automobilisten zien het belang er niet van in. Ook al wordt er niet veel mee in de regen gereden, dan nog slijt de wisser onder invloed van uv-straling. Het advies van de merkdealer is dan ook om de ruitenwisser eens per jaar te vervangen. Het universele kanaal blijft hier nog in achter. Zonde, want er valt veel te halen!

Na een maand of zes vermindert de wiskwaliteit namelijk al, ook bij het gebruik van een premium merk. Met dit gegeven in het achterhoofd, is het dus beter om bij ieder werkplaatsbezoek de ruitenwissers van de auto van de klant te controleren. Zijn deze versleten? Wijs de klant hierop en op de gevaren die dit met zich meebrengt.

 

Ruitenwissers laten zien…

…letterlijk en figuurlijk! Goede ruitenwissers zorgen voor een goed zicht. Zorg er ook voor dat jouw ruitenwissers zichtbaar zijn in de werkplaats, zo ziet jouw klant dat je deze service biedt en kan de monteur gemakkelijk en snel de ruitenwissers vervangen voor de klant. Gebruik bijvoorbeeld een overzichtelijk display, dat is gemak en zichtbaarheid in één. En je hebt meteen een wagenparkdekking van 96% in huis.

 

Service

Naast dat het preventief controleren van de ruitenwissers van groot belang is voor de verkeersveiligheid, is het ook goed voor de omzet van je bedrijf en de binding met je klant. Want je voorkomt met het preventief controleren dat de klant gaat zoeken naar (net niet) de juiste ruitenwisser in de bouwmarkt of in een webshop. Bovendien is hij voor de montage ervan, bij jouw garagebedrijf natuurlijk in de beste handen. Een service die je klant zeker kan waarderen!

Bron: BOVAG
De cijfers in dit artikel zijn afkomstig uit het onderzoek dat Markteffect in opdracht van BOVAG heeft uitgevoerd. Hieraan hebben 1.026 automobilisten deelgenomen.