Regelgeving voor winterse omstandigheden in het buitenland

De wet rondom winterbanden is recent in Duitsland gewijzigd, maar wat betekend dat precies? En hoe zit het nu eigenlijk met de andere landen? Wij hebben het voor jou op een rij gezet, zodat jij jouw klant op basis van hun wintersport plannen kunt adviseren met de keuzes voor de banden en de regelgeving met winterse omstandigheden.

Winterbanden
Niet verplicht

Sneeuwkettingen
Niet toegestaan

Wettelijke minimale profieldiepte
1,6 mm voor zomer- en winterbanden

Spikes
Niet toegestaan

Verplicht meenemen in het voertuig
Gevarendriehoek
Verbanddoos (aanbevolen)

Winterbanden
Niet verplicht. Van 1 mei t/m 30 september zijn winterbanden met een lager snelheidssymbool dan de maximum snelheid van het voertuig verboden.

Sneeuwkettingen
Niet verplicht

Wettelijke minimale profieldiepte
1,6 mm voor zomer- en winterbanden

Spikes
Toegestaan van 1 november t/m 31 maart. De maximum snelheid is 90 km/u op autosnelwegen en 60 km/u op overige wegen. Daarnaast moet op het voertuig een sticker zichtbaar zijn dat er banden met spikes zijn gemonteerd.

Verplicht meenemen in het voertuig
Brandblusser
Gevarendriehoek
Veiligheidshesje
Verbanddoos

Winterbanden
Verplicht bij winterse omstandigheden (ijzel, samengepakte sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs en rijp). Aanhangers en caravans vallen buiten deze verplichting. Bij ongeschikte banden onder het voertuig bedraagt de boete € 60,- en bij hindering van het overige verkeer € 80,-. Bovendien kan betrokkenheid bij een verkeersongeval, buiten de eigen schuld, leiden tot medeaansprakelijkheid.

Nieuwe wetgeving per 1 januari 2018
De Duitse wetgeving maakt onderscheid tussen banden die voor en vanaf 1 januari 2018 zijn geproduceerd.

Een band van voor 2018 is volgens de Duitse wet een winterband als die voorzien is van een M+S-codering (Modder en Sneeuw) op de zijkant. Deze banden worden nog tot 30 september 2024 als winterband aangemerkt. Daarna voldoen ze als winterband niet meer aan de Duitse wetgeving.

Een winter- of vierseizoenenband die is geproduceerd vanaf 1 januari 2018 moet een sneeuwvloksymbool op de zijkant hebben om wettelijk als winterband te worden aangemerkt. Alleen een M+S-codering voldoet dus niet.

Sneeuwkettingen
Verplicht bij bord voor de aangedreven as(sen). Sneeuwkettingen moeten TüV gekeurd zijn. Aanhangers moeten ook voorzien zijn van sneeuwkettingen als het trekkende voertuig hiermee is uitgerust. De maximum snelheid is 50 km/u.

Wettelijke minimale profieldiepte
1,6 mm voor zomer- en winterbanden.
(4,0 mm aanbevolen voor winterbanden)

Spikes
Niet toegestaan

Verplicht meenemen in het voertuig
Gevarendriehoek

Winterbanden
Verplicht bij bord. Ook als er geen bord staat, kan bij een aanrijding schuld worden toegewezen.

Wettelijke minimale profieldiepte
1,6 mm voor zomer- en winterbanden.

Sneeuwkettingen
Het is niet verplicht sneeuwkettingen aan boord te hebben. Op besneeuwde wegen zijn kettingen toegestaan, ongeacht welke periode. Op de Franse toegangsweg naar de Mont-Blanc-tunnel is het wel verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben van 1 oktober t/m 30 april.

Op sommige bergpassen is montage van kettingen op de aangedreven as(sen) verplicht. Dit wordt aangegeven met het bord ‘B26’ ‘Chaînes à neige obligatoires’. Na het bord ‘B44’ vervalt de verplichting. De maximum snelheid is 50 km/u.

Het aantal kettingen is niet precies omschreven. Artikel 9 van het arrest van 18 juli 1985 luidt: ‘afneembare antislipsystemen moeten het vertrek, de besturing en de afremming van het voertuig garanderen’. Bij het gebruik van autosocken in plaats van kettingen moet er in de auto een sticker ‘Certifié Équipement Spécial’ aanwezig zijn.

Spikes
Toegestaan van 11 november t/m 31 maart voor voertuigen die goederen transporteren (maximum toegestane snelheid is 90 km/u). Als het nodig is kan de duur van de termijn regionaal worden aangepast. Daarnaast moet op het voertuig een sticker zichtbaar zijn dat er banden met spikes zijn gemonteerd.

Verplicht meenemen in het voertuig
Gevarendriehoek
Veiligheidshesje

Winterbanden
Verplicht bij bord. Ook als er geen bord staat, kan bij aanrijding schuld worden toegewezen. En als een voertuig zonder winterbanden rijdt en daardoor het overige verkeer hindert, kan de politie hiervoor een boete uitdelen.

Sneeuwkettingen
Verplicht bij bord voor de aangedreven as(sen). De maximum snelheid is 50 km/u. De kettingen moeten door het Federale Agentschap van de Wegen goedgekeurd zijn. Systemen van textiel zijn geen alternatief voor sneeuwkettingen.

Wettelijke minimale profieldiepte
1,6 mm voor zomerbanden
4,0 mm voor winterbanden

Spikes
Toegestaan in de periode van 1 november t/m 30 april. De maximum snelheid is 80 km/u. Alle banden moeten van spikes zijn voorzien. Daarnaast moet op het voertuig een sticker zichtbaar zijn dat er banden met spikes zijn gemonteerd.

Verplicht meenemen in het voertuig
Gevarendriehoek

Winterbanden
Verplicht bij winterse omstandigheden (sneeuw, natte sneeuw of ijs) van 1 november t/m 15 april. Als alternatief zijn sneeuwkettingen op de aangedreven as(sen) ook toegestaan als de wegen met een sneeuw- of ijslaag zijn bedekt. Boetes variëren van € 35,- tot € 5.000,-.

Sneeuwkettingen
Verplicht bij bord en aan boord voor de aangedreven as(sen), van 1 november t/m 15 april. De maximum snelheid is 50 km/u. Sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Oostenrijkse Ö-Norm: V5117 (voor personenwagens). Producten uit landen die lid zijn van de Europese Unie en voorzien van een CE-nummer zijn ook toegestaan. Systemen ‘Nichtketten’ die vallen onder norm V5121 zijn niet toegestaan als alternatief voor sneeuwkettingen.

Wettelijke minimale profieldiepte
1,6 mm voor zomerbanden
4,0 mm voor winterbanden

Spikes
Toegestaan van 1 november t/m 31 mei. De maximum snelheid is 100 km/u op autosnelwegen en 80 km/u op overige wegen. Alle banden moeten van spikes zijn voorzien. Daarnaast moet op het voertuig een sticker zichtbaar zijn dat er banden met spikes zijn gemonteerd.

Verplicht meenemen in het voertuig
Gevarendriehoek
Veiligheidshesje
Verbanddoos

Winterbanden
Verplicht bij bord van 15 november t/m 15 april. Daarnaast kunnen per regio verschillen in deze periode tot verplichting zijn. Ook als er geen bord staat, kan bij aanrijding medeschuld worden toegewezen. Als alternatief zijn zomerbanden met sneeuwkettingen ook mogelijk. De sneeuwkettingen moeten wel aan boord van het voertuig aanwezig zijn.

In het Aostadal zijn winterbanden of sneeuwkettingen verplicht van 15 oktober t/m 15 april.

Van 15 mei t/m 15 oktober zijn winterbanden met een lager snelheidssymbool dan de maximum snelheid van het voertuig in heel Italië verboden. Er worden forse boetes gegeven van € 419 tot € 1.682 en ook kan het kentekenbewijs worden ingevorderd.

Sneeuwkettingen
Verplicht bij bord en verplicht aan boord bij zomerbanden van 15 november t/m 15 april. De sneeuwkettingen moeten CUNA-gekeurd zijn.

Minimale wettelijke profieldiepte
1,6 mm voor zomer- en winterbanden

Spikes
Toegestaan van 15 november t/m 15 maart. De maximum snelheid is 90 km/u op autosnelwegen en 50 km/u op overige wegen. Alle banden moeten van spikes zijn voorzien en spatlappen op de achteras.

Verplicht meenemen in het voertuig
Gevarendriehoek
Veiligheidshesje