Onder de loep: radiateuren

Na inbouw van een nieuwe radiateur kan er sprake zijn van elektrolyse. Het is daarom raadzaam om, na het vullen van het koelmiddel, te controleren of er een elektrische stroom in het koelsysteem voorkomt. Deze stroom veroorzaakt een elektrochemische reactie die het buizensysteem van de radiateur aantast.

Deze elektrolyse wordt vaak zichtbaar door een witte aanslag bij de verbindingsdelen en de collectoren. Bij de oliekoeler komt dit aan het licht door een grijs/- groene afzetting. Daarnaast wordt de radiateur vaak ten onrechte als oorzaak voor een gescheurde koelwatertank of expansievat gezien. De oorzaak, overdruk, is meestal terug te voeren op een defecte vuldop of een gescheurde cilinderkoppakking. Hetzelfde geldt voor lekkages bij de verbindingen naar oliekoelers, sonden en aftappluggen. Deze lekkages kunnen voorkomen worden door nauwgezette montage met betrekking tot het aanwezige schroefdraad.

 

Kies voor kwaliteit en montagegemak

Radiateuren worden in de meeste gevallen vervangen na aantasting door corrosie of na fysieke schade, bijvoorbeeld na een kop-staartbotsing of lekkage na steenslag. Als autobedrijf wil je dan een vervangingsproduct dat snel beschikbaar is en moeiteloos gemonteerd kan worden. Nissens behoort tot de grootste Europese fabrikanten van koelsystemen en produceert hiervoor in eigen huis kwaliteitsproducten voor motorkoeling en klimaatbeheersingssystemen. Een belangrijk productsegment vormen de radiateuren.

 

Twee concepten

Als we over kwaliteit spreken, ligt de nadruk allereerst op productkwaliteit. Dat veel autofabrikanten naast eerste montage ook bij OES voor Nissens kiezen, onderstreept de kwaliteit die Nissens levert. Maar een werkplaats wil meer. Ten eerste een snelle beschikbaarheid van een product. Ten tweede montagegemak om de werkplaatskosten zo laag mogelijk te houden. Om aan deze twee voorwaarden te voldoen, introduceerde Nissens twee concepten: First Fit en Multi Fit. Beide concepten geven bovendien een antwoord op de flexibiliteit die van het moderne autobedrijf gevraagd wordt in een tijd dat het aantal automodellen en producten blijft groeien.

 

First Fit

First Fit is een belangrijk pluspunt voor de werkplaats. Nissens levert met First Fit naast een uitstekend verpakte radiateur alle montagematerialen die voor een juiste montage nodig zijn. Denk daarbij aan een ruime verzameling o-ringen, radiateurdoppen, moertjes, bouten, bevestigingsmateriaal, etc. Alles zit er bij om een radiateur optimaal te monteren. Dus geen lange zoektocht meer naar kleinmateriaal en aanverwante zaken. Dit betekent dat een monteur sneller en eenvoudiger kan monteren, wat uiteindelijk kosten bespaart. Ook de klant zal dit uiteraard waarderen.

 

Multi Fit

Multi Fit is het tweede Nissens-concept dat de werkplaats een uitkomst biedt. Zoals de naam al zegt, biedt Nissens met Multi Fit één product dat ingezet kan worden bij meerdere automodellen. Soms zelfs bij verschillende merken. De Multi Fit-radiateuren zijn hiervoor speciaal ontwikkeld. Door simpele aanpassingen en verbeteringen aan de originele constructie zijn deze kwaliteitsradiateuren toe te passen bij verschillende koelsystemen. De in- en uitlaatopeningen, tapgaten en aanvullende aansluitingen zijn universeel ontwikkeld om eenvoudig aan te sluiten op verschillende systemen. Het Multi Fit-concept vereenvoudigt niet alleen montage, maar ook de voorraad en bestellingen. Door meerdere artikelnummers te verenigen, levert het concept ook een positieve bijdrage aan het milieu.

 

Spoelen

Wanneer een nieuwe radiateur geplaatst wordt, is het raadzaam het volledige koelsysteem uitvoerig te spoelen om resterende verontreinigingen te verwijderen. Het koelsysteem kan nog oude roestdeeltjes bevatten die in de koelkanalen van de motor of de leidingen van de waterpomp zitten. Spoelen kan gewoon met warm water of een speciale spoelvloeistof. Door de aparte constructie van sommige koelsystemen is het spoelen van sommige delen onmogelijk. In dat geval is het verstandig om naast de radiateur ook geïntegreerde onderdelen zoals de thermostaat, elektrische kleppen en vuldop te vervangen.

Belangrijke tips:

  • Denk bij spoelen aan het correct ontluchten van het systeem!
  • Noodreparaties aan radiateuren zijn een zeer tijdelijke oplossing.

Net zoals onzorgvuldige montage en slecht onderhoud beïnvloeden noodreparaties de levensduur van een radiateur nadelig.