Is de waterstofauto een alternatief voor elektrisch rijden?

De twee meest gebruikte brandstoffen voor personenauto’s liggen al een tijdje onder vuur. Een auto die op benzine rijdt, stoot namelijk veel koolstofdioxide uit, terwijl het probleem bij dieselauto’s zit in de hoge fijnstof- en stikstofuitstoot. Maar welke alternatieven zijn er? Natuurlijk zijn we allemaal bekend met de opkomst van de elektrische auto. Maar hoewel de elektrische auto veel aandacht krijgt, moeten we de waterstofauto zeker niet vergeten. De waterstofauto lijkt namelijk aan terrein te winnen en kan misschien zelfs wel een geduchte concurrent worden van de elektrische auto. Is de waterstofauto dan het alternatief voor de elektrische auto? De vooruitzichten lijken misschien veelbelovend, maar niet iedereen is het hiermee eens. In deze blog vertellen wij je graag meer over de waterstofauto en de toekomst daarvan.

 

Het ontstaan van de waterstofauto

Jaren geleden riepen onderzoekers het al: waterstof heeft de toekomst. En dat was niet eens zo vergezocht. Een waterstofauto heeft namelijk grote voordelen. Zo rijdt de auto op waterstof, dat in een brandstofcel in contact wordt gebracht met zuurstof. Hierdoor ontstaat waterdamp en elektriciteit waar de auto vervolgens op kan rijden. Dat betekent: geen emissies en een flinke actieradius (tussen de 500 en 600 kilometer op een volle tank).

De Hyundai ix35 Fuel Cell, de Toyata Mirai en de Honda Clarity Fuel Cell zijn de eerste personenauto’s aangedreven door waterstof. En onlangs presenteerde Volkswagen zelfs de eerste elektrisch aangedreven bedrijfswagen: de Crafter HyMotion.

 

Het nadeel van (grijze) waterstof

Tot nu toe klinkt het allemaal te mooi om waar te zijn, toch? Dat is het (op dit moment) ook. Waterstof zelf is namelijk geen bron van energie, maar een energiedrager die gemaakt moet worden. Op dit moment wordt waterstof voor een groot deel uit aardgas gemaakt. Deze ‘grijze’ waterstof wordt voornamelijk gebruikt door de industrie. Het nadeel van grijze waterstof is dat er nog steeds CO2 vrijkomt. Voor andere toepassingen is er voorlopig nog onvoldoende waterstof voorradig en is die nog altijd te duur. Dat geldt helemaal voor groene waterstof die écht klimaatneutraal is.

 

De toekomst van de waterstofauto

Er lopen verschillende grotere en kleinere onderzoeks- en proefprojecten in Nederland. Die zijn nodig om groene waterstof op termijn een belangrijke rol te laten spelen. Daarnaast zijn er al verschillende veelbelovende innovaties. Zo is het Nederlandse onderzoekers gelukt om waterstof om te zetten in mierenzuur. Hierdoor is het makkelijker te vervoeren en niet brandbaar. Een ander onderzoeksteam heeft juist weer ontdekt hoe je waterstof in poedervorm kan gebruiken. De verwachting is dan ook dat er in de toekomst steeds meer waterstof beschikbaar komt en dat dit steeds goedkoper wordt. Voordat we de waterstofauto dagelijks op de weg tegen zullen komen, zijn we wel een aantal jaar verder. Maar wij houden de ontwikkelingen omtrent de waterstofauto nauwlettend in de gaten!