Hoe houd je de lucht in de auto schoon?

De interieurventilator zorgt voor schone lucht in de auto. Het verwijdert stof, pollen en andere vervuiling. Zodra de interieurfilter verstopt raakt heeft dit direct invloed. De interieurventilator werkt niet goed meer. In dit artikel lees je de 5 veel voorkomende problemen én oplossingen om de lucht in de auto schoon te houden.

 

Veel voorkomende problemen

Er zijn een aantal veel voorkomende problemen. Bijvoorbeeld, de interieurventilator:

  • slaat niet aan wanneer deze wordt bediend via het kachelpaneel;
  • alleen werkt op sommige snelheden;
  • maakt veel lawaai;
  • maakt soms een piepend geluid;
  • draait langzaam of verandert van snelheid.

Vervangen of oplossen?

Wanneer een interieurventilator niet aanslaat, zijn er meerdere oorzaken mogelijk. Controleer de volgende punten:

  • moet de zekering vervangen worden?
  • Is de connector op de juiste manier aangesloten?
  • Zijn er blokkades, zoals bladeren of vuil?

Als laatste dient ook de spanning gecontroleerd te worden. Kijk dan goed of de spanning niet te veel is voor de interieurventilator.

Als één of meerdere weerstanden kapot zijn, zorgt dit ervoor dat de interieurventilator alleen op sommige snelheden werkt. Als de weerstanden in de ventilator zijn verwerkt, zal deze in zijn geheel vervangen moeten worden.

Bij een mechanisch defect maakt een interieurventilator veel lawaai en zal vervangen moeten worden. Als er af en toe een piepend geluid te horen is, kan dit veroorzaakt worden door een gebalanceerd wiel of versleten koolborstels.

Wanneer de koolborstels kapot zijn draait de ventilator langzaam of verandert deze steeds van snelheid. In dit geval dient ook de interieurventilator in zijn geheel vervangen te worden.

Onderhoud van groot belang

Interieurventilators een levensduur van circa 2000 uur. Dit wordt bepaald door de lagers en de koolborstels. Onderhoud is van erg groot belang bij de interieurventilator. Dat vergroot de kans op een langere levensduur aanzienlijk.

Ook storingen in het elektrische circuit kunnen zorgen voor een niet (goed) werkende interieurventilator. Hierdoor kan er een langdurige overbelasting aan de interieurventilator ontstaan. Houd ook rekening met het feit dat bij een start met een accu- starter er korte tijd overbelasting kan ontstaan in de verschillende elektrische onderdelen.

De juiste interieurventilator voor de auto

Wij bieden een groot assortiment interieurventilators van onder andere Bosch. De juiste interieurventilator vind je gemakkelijk met het kenteken op onze website.