Elektronisch plannen onmisbaar in efficiënt, goed renderend autobedrijf

Een elektronische werkplaatsplanning biedt alleen maar voordelen. Vaak hebben garagebedrijven die een hoge omzet per monteur realiseren één ding gemeen: ze plannen digitaal. Elektronisch plannen biedt voordelen voor de monteurs en de klanten.

De meeste garagebedrijven plannen al elektronisch. Maar niet bij alle bedrijven is de overstap zonder discussie verlopen. Vaak hoor je het argument van bedrijven dat het planbord al gemakkelijk werkt. Maar als een garagebedrijf eenmaal is overgestapt, is het bord gauw vergeten. Veel medewerkers zijn al binnen twee weken gewend aan het nieuwe plansysteem. De meeste garagesoftware pakketten bevatten een goede planmodule, de kosten zouden bij de overstap geen punt moeten zijn.

 

Optimale planning

Het grootste voordeel van elektronisch plannen is voor een garagebedrijf dat ze zo optimaal mogelijk kunnen plannen. Met een planbord kun je alleen globaal inschatten. Met een planbord kun je alleen globaal inschatten hoe het zit met de beschikbaarheid van de monteurs, waardoor veel te vaak op safe gespeeld word. Als je digitaal plant, denkt de computer met je mee hoeveel tijd je nodig hebt voor de diverse werkplaatsafspraken
Een betere planning leidt tot een hogere omzet per monteur. Een gemiddeld universeel garagebedrijf heeft drie monteurs. Voor deze bedrijven is elektronisch plannen lonend, en is een overstap aan te raden. Een eenmansbedrijf kan erover na denken om over te stappen. Echter zijn hier de voordelen minder groot, maar levert geen nadelen op.

 

Raadplegen voertuighistorie

Wie digitaal plant, integreert de voertuighistorie gemakkelijk in het voorbereidingsproces van de werkzaamheden in de werkplaats. Daardoor heb je met de voertuighistorie een goed zicht op de werkzaamheden die hoogstwaarschijnlijk uitgevoerd moeten worden. Zo kun je gemakkelijk inzichtelijk krijgen wanneer bijvoorbeeld de remblokken of de ruitenwissers voor het laatst vervangen zijn. Elektronisch plannen word zo een onderdeel van de werkwijze die tot meer omzet per monteur leidt. Bestel de onderdelen die je verwacht te gaan vervangen vooraf. Tijdens de klus bel je de klant voor goedkeuring van de werkzaamheden en je kunt het werk in één keer afmaken. Garagebedrijven die dit traject goed op orde hebben kunnen jaarlijks meer opzet per monteur realiseren.

 

Elektronisch = efficiënt

Het derde voordeel van elektronisch plannen is dat de kans op fouten kleiner wordt omdat je de juiste klantgegevens nodig hebt om de auto in de planning te zetten. Daardoor dat je alle gegevens maar een keer hoeft in te voeren bespaar je veel tijd. Op basis van wat je in de planning hebt benoemd en met de klant hebt besproken, kun je de werkorder uitdraaien

 

Voordeel voor monteurs en klanten

Een overzichtelijkere, betrouwbare planning is ook in het voordeel van monteurs. Met een digitale planner, plan je veel exacter, waardoor je minder tegen en meevallers hebt. Minder tegenvallers betekent ook minder stress en minder onvrede. Een pluspunt voor zowel het garagebedrijf als de klanten is dat de kans groter is dat de auto’s op de afgesproken tijden klaar zijn. Daarnaast kan de elektronische planner de klant de mogelijkheid geven zelf online een afspraak in te plannen. Als garagebedrijf moet je zelf wel nog een vervolg aan geven, maar de afspraak staat wel al genoteerd.