Dit moet je weten over de airco compressor

De compressor (of aircopomp) is het hart van het airco- en klimaatsysteem en cruciaal voor de goede werking ervan. Onderhoud, goede smering en juiste installatie van de pomp zijn essentieel voor een zo lang mogelijke levensduur. En zo min mogelijk onnodige kosten.

De compressor is een mechanische pomp die koudemiddel rond pompt. Ook zorgt de compressor ervoor dat koudemiddel in de condensor onder druk van gas naar vloeistof kan veranderen. In de aircopomp zitten gevoelige bewegende onderdelen die gesmeerd moeten worden. Om deze reden zit er speciale olie in het koudemiddel die essentieel is voor de werking van de compressor.

 

Onderhoud aircosysteem essentieel

Omdat airco afdichtingen en leidingen nooit 100 procent dicht zijn, verdwijnt jaarlijks ongeveer 10 procent koudemiddel uit het systeem. Met het koudemiddel, verdwijnt ook de olie die de pomp smeert. Door het tekort aan olie presteert de pomp steeds slechter en gaat uiteindelijk kapot. Het is dus belangrijk regelmatig te controleren of er nog voldoende koudemiddel in het systeem zit. Door de druk in het systeem te controleren, kun je controleren of het aircosysteem lekt.

Aircosystemen kunnen gaan lekken door bijvoorbeeld ouderdom (slijtage) of na schade. Grote lekken ontdek je eenvoudig en snel, kleine lekken echter, zijn vaak bijna onvindbaar. Om lekkage op te sporen, wordt vaak UV-vloeistof (fluor) aan het koudemiddel toegevoegd. De UV-vloeistof kan vervuild zijn en het verdunt de olie in het systeem, waardoor de compressor kan beschadigen.

De klant komt in de regel pas naar de werkplaats als zijn airco het niet meer doet. Of als de pomp piept of kraakt. Vaak wordt in deze gevallen aangenomen dat de pomp kapot is en wordt vernieuwd. De pomp is inderdaad meestal kapot en na vervanging is het probleem meestal wel opgelost. Echter na verloop van tijd komt een aanzienlijk deel van de klanten opnieuw terug. Met dezelfde klacht of een nieuw probleem. In het ergste geval is de aircopomp opnieuw gesneuveld.

 

Los oorzaak van probleem op

We willen voorkomen dat de klant naar de garage terug moet komen. Daarom is het essentieel dat de oorzaak van het probleem opgezocht en verholpen wordt. Volg hiervoor altijd de voorschriften van de betreffende autofabrikant. Airco-compressoren worden af-fabriek geleverd met een bepaalde basishoeveelheid olie. Een pomp wordt in verschillende automerken en modellen gebruikt. Daarom moet voor installatie gecontroleerd worden of de juiste hoeveelheid olie aanwezig is. Hoeveel olie hoort er per merk en model in het systeem? Dit kun je gemakkelijk controleren op de Nissens automerken en modellen poster.

Nadat UV-vloeistof gebruikt is om lekkage op te sporen, of voordat een compressor vernieuwd wordt, is het essentieel om het aircosysteem te reinigen door het te spoelen. Controleer ook de overige componenten, condensor, filter-droger, expansie-ventiel, verdamper, enz, van het airco-systeem. De werking van de overige componenten beïnvloeden namelijk de prestaties van de compressor.

Nissens First-Fit compressor

Nissens compressoren voor aircosystemen worden ontwikkelt en geproduceerd volgens de strengste kwaliteitseisen van autofabrikanten. Voordat de MCV/ECV kleppen in de compressor gemonteerd worden, wordt deze volledig getest. Nissens airco-pompen zijn getest op pomp-prestaties, minimale geluids- en trillingswaarden en duurzaam. Dankzij het contact dat Nissens met autofabrikanten heeft, worden de producten continu doorontwikkeld.

De nieuwste generatie Nissens compressoren zijn bijvoorbeeld uitgerust met een duurzame poelie, koppelingsnaaf, lagers en kantelschijf. Dankzij de verbeteringen bieden de compressoren nog meer en betere weerstand tegen de hoge druk en temperaturen in het aircosysteem.